Att omfamna gratis

Man kan se fildelning som ett brott mot upphovsrätten. Man kan också se fildelning  som en oundviklig följd av att förutsättningarna för att producera och sälja information har ändrats i grunden.

Att skapa en digital kopia är gratis, att distribuera den är gratis. Det är på sätt och vis ett lika fundamentalt skifte som när industrialiseringen gjorde massproduktion nästan gratis.

Man kan ju fundera på vad industrialiseringen innebar för en hantverkare. Han fick förstås anpassa sig; antingen erbjuda något som tillverkning i industriell skala inte kunde erbjuda – något som var bättre än billigt – eller slå igen butiken.

Man kan också fundera på vad som hade hänt om1800-talets politiker hade lagstiftat mot storskalig produktion för att skydda hantverkarnas intressen.

Hur som helst; Kevin Kelly skriver väldigt bra om hur det går att tjäna pengar på information när information är gratis. Naturligtvis genom att erbjuda något som är bättre än gratis. Här finns det ursprungliga blogginlägget, och här en trevlig pdf-fil med samma text, från ChangeThis.

Kommentera

Din e-postadress kommer aldrig att publiceras eller delas ut. Obligatoriska fält är markerade med en asterisk *