Californication famlar efter säsongsavslutningsdrama

Man börjar vänja sig vid, nästan förvänta sig, svackorna i Californication. När manusförfattarna inte riktigt vet vad de ska göra med sin bångstyriga sex-drugs-&-rock’n'roll-tematik har serien en tendens att tappa fokus och dra iväg i tre slarvigt utstakade riktningar samtidigt.

Med fem minuter kvar hade hade helgens precis så röriga avsnitt åtminstone en behållning. Lou Ashby, Hanks nya partner i manlig infantilism, tog flera steg mot att kännas som en riktig, intressant karaktär, snarare än en älskvärd karikatyr.

Man borde kanske anat att det är alldeles för nära säsongsavslutningen för att fokuset på Ashby skulle stanna i lite fördjupande karaktärsutveckling. Den Pulp Fiction-plagierande twisten på slutet var varken gripande eller en effektiv cliffhanger – bara ett frustrerande antiklimax för oss som gillar Californication för ambivalensen och de små guldkornen av allmänmänsklighet, snarare än för att den skruvade LA-dekadensen är särskilt engagerande i sig. 

Californication-teamet sumpade avslutningen av den första säsongen ganska rejält. Med en halvtimme på sig att snöra ihop den fullknökade säsong två-säcken har de lagt upp för en ny besvikelse.

Men det blir i alla fall en säsong tre.

2 kommentarer

 • 1 Daniel Mattsson:

  Oh, jag som hade väntat mig en låååång utläggning om varför David Duchocny hade sminkade magmuskler i förra avsnittet.

  Avslutningen på säsong två kommer nog, precis som du säger, att bli ytterligare en besvikelse. Men Hank gör folk besvikna hela tiden, men de verkar gilla honom ändå.

  15:57 -- 8 December, 2008 Permanent länk
 • 2 David Hylander:

  Det är sant förstås. Att serien velar och strular är kanske manusförfattarnas subtila sätt att knyta an till berättelsens teman på nån slags metanivå…

  16:12 -- 9 December, 2008 Permanent länk

Kommentera

Din e-postadress kommer aldrig att publiceras eller delas ut. Obligatoriska fält är markerade med en asterisk *